top of page

SHARE:

Telefon din telefon se va face lumină


​E un sentiment supercalifragilistic să intri undeva și să te recunoască oamenii din ziua precedentă și să-ți zâmbească de „bine ai revenit”, chiar dacă trebuie să se lipească de pereți ca să poată trece prin masa mare de oameni.

A doua zi din cadrul Festivalului Internațional de Film NexT a decurs bine, așa cum mă așteptam. Am ajuns la Cinema Studio la 8 ca să fiu întâmpinată de o mulțime poate de două ori mai mare decât cea din prima zi, pregătită pentru Competiția Internațională 2 (atât de pregătită încât au fost rugați o parte să meargă și la lojă, pentru că sala jos era plină).

Selecția a pornit c-o răscoală împotriva politicii, împotriva constrângerii de libertate și-o Madonna arzând la orizont ca apoi gustul amar să-ți treacă odată ce apare o perucă roz în cadru și-o fată palidă cu unghii negre care vrea să aibă control măcar asupra morții ei dacă nu a putut face nimic altceva în legătură cu cancerul.

Trecem prin (poate) cel mai trippy scurtmetraj pe care l-am văzut în ultima vreme, exotic, metaforic, carnal și trecem mai departe la o baie imensă, minimalistă, o pisică pufoasă, un el și o ea și supremația lămâii.

Eram poate în mijlocul celui de-al cincilea scurtmetraj când imaginea s-a tăiat brusc și peste câteva momente ni s-a explicat că s-a luat curentul, că toată Piața Romană e în beznă. Sala s-a golit ușor-ușor, în afară de câțiva care-au rămas să concentreze la un loc toate undele pozitive să îmbuneze pana de curent.

Trecând peste scurtmetrajul fragmentat și sala aproape pustie, s-a creat o chestie – nu știu dacă atmosferă este chiar cuvântul potrivit – pentru care n-a mai contat că e beznă. Ne-am strâns toți în primele două rânduri ale cinematografului și am înțeles de ce poate-ar fi bine să am o aplicație de lanternă pe telefon. Invitație la Q&A cu regizorii, la lumină de blitz, telefon sau brichetă – a fost simplu și sincer, fără oficialitățile care poate nu s-ar fi întâmplat oricum nici pe lumină, dar cert este că am ieșit din cinematograf cu adresa de mail a lui Jean-Sébastien Lopez și gândul că poate a fost mai bine că s-a luat curentul.

Festivalul Internațional de film NexT(15-19 aprilie) este la a noua ediție, anul acesta mai amplu și mai divers decât până acum – 17 secțiuni, 146 de scurtmetraje în total, petreceri-monstru, zeci de invitați speciali, discuții și programe speciale ale festivalului, printre care se numără și Seara LGBT, Oscars Night, Monsters Night și Kung Fu NexT, toate evenimentele derulându-se în opt locații diferite. Programul îl găsiți pe site-ul oficial al festivalului, nextfilmfestival.ro, iar biletele sau abonamentele se pot cumpăra de la Cinema Studio, Elvire Popesco și Librăriile Anthony Frost și Kyra Kyralina.


Specialități 
Recente
Folosește Taguri
Arhivă
bottom of page