top of page

SHARE:

Porumbelul să iasă finuț prin stânga


De la subtitrări? Nu, ne pare rău…

O trotinetă este pasată de la un voluntar la altul pe hol, devine jucărie anti-stres.

Ședințe. Teste de sunet. Se verifică dacă în cutie sunt toate ecusoanele.

Câteva sprinturi în sus pe scări, câteva sprinturi în jos.

Pentru amploarea celei de-a noua ediții a Festivalului Internațional de Film NexT, care a început aseară, atmosfera pe care o observam doar cu 20 de minute înainte de începerea oficială este doar o parte mică dintr-un behind the scenes.

Despre asta a fost și primul calup de scurtmetraje din cadrul festivalului – nu mai puțin de opt filme din șapte țări au întors pe toate fațetele facerea efectivă a unui film. Câte crize de identitate poți să ai până filmul este în sfârșit complet? Păi, începi cu scenariul, adică elementul obsesiei din Mereu Târziu al lui Luis Alejandro Pérez – e complet, ce i se întâmplă personajului, ăsta-i destinul lui de care chiar nu poate să scape, dar cel mai important: s-a mai făcut? Prima criză existențială fiind parcursă, urmează cam tot ce ar putea să-ți saboteze încrederea de sine; e plictisitor, e despre existență, e despre identitate (sau dispariție completă, care vine ca propunere salvatoare în Ghilli și Nimicul: Despre Identitate), e despre abuz, e artă (sau abuz de-amorul artei pentru-n film de Cannes cu siguranță, ca în Artă)?

Porumbelul iese bine din cadru dar camera se mișcă prea lent și fata creață apare deja intrată în cadru, iar din această cauză Fata care mănâncă pizza trebuie luat de la capăt. A se aplica bandaj asupra îndoielilor, câte-un volum din Cum Să Înțelegi Filmele pe fiecare, până când apare o idee mai bună (sau Louis Giannetti să rezolve problema), apoi se revine la prima grijă – scenariul.

Behind the scenes e ca un fel de ghid de înțelegere a producției de film și se confruntă cu meserii și impasuri diferite din cinematografie, ca apoi să culmineze cu Benzi de film, scurtmetrajul lui John Blouin, care-ți instaurează o stare de liniște – e bine acum, filmul e gata, e pe peliculă, doi oameni vorbesc despre tradiție versus filmul via iPhone și mai sunt doar câteva minute până imaginea va fi proiectată pe marele ecran. N-are ce să se mai întâmple acum (în afară, poate, de recenzii și profitabilitate).

P.S: Dacă ai ratat selecția de miercuri seara, e o reluare duminică, 19 aprilie, la ora 4 în Cinema Elvire Popesco, dar programul oficial îl găsești oricum aici.

Festivalul Internațional de film NexT (15-19 aprilie) este la a noua ediție, anul acesta mai amplu și mai divers decât până acum – 17 secțiuni, 146 de scurtmetraje în total, petreceri-monstru, zeci de invitați speciali, discuții și programe speciale ale festivalului, printre care se numără și Seara LGBT, Oscars Night, Monsters Night și Kung Fu NexT, toate evenimentele derulându-se în opt locații diferite. Programul îl găsiți pe site-ul oficial al festivalului, nextfilmfestival.ro, iar biletele sau abonamentele se pot cumpăra de la Cinema Studio, Elvire Popesco și Librăriile Anthony Frost și Kyra Kyralina.


Specialități 
Recente
Folosește Taguri
Arhivă
bottom of page